Това обаче ще зависи и от добрата воля на работодателите, коментираха от осигурителния институт

Законът вече ще дава възможност да получаваме парите от болничен по-бързо, отколкото досега. Това обаче ще зависи и от добрата воля на работодателите, коментираха от Националния осигурителен институт.

Разликата от сегашния вариант е, че от януари работодателите вече ще могат да подават информация към осигурителния институт буквално часове, след като сме им връчили болничния си лист. В момента според правилата работодателят трябва да изчака до датата за заплати.

Ето и как практически ще се случват нещата от януари - ако сме боледували първите дни на месеца,  работодателят може да подаде данни за това например на 7 януари. Така осигурителният институт ще има 15 дни да обработи документите и да получим обезщетението още на 22 януари.

Това обаче е добрият сценарий. Лошият се изразява в това, че работодателят може веднага да подаде данните, но може и да го направи до 15-то число на месеца, който следва боледуването ни.

Какво се получава тогава - работодателят спазва правилата и подава информацията в последния възможен срок. Като бъдат добавени двете седмици, необходими на НОИ да ни преведе парите, оказва се, че ще трябва да чакаме обезщетението си близо 2 месеца.

Ако работодателят закъснее и не предаде информацията навреме, може да бъде глобен с между 100 и 1000 лева за всеки закъснял болничен лист.