Тя изрази съмнение, че правилата се правят така, че изборите да бъдат фалшифицирани в полза на ГЕРБ

Опозицията бойкотира днешното заседание на парламента и не позволи работата на Народното събрание да започне. Причината са спорните поправки в Изборния кодекс, които депутатите дебатират вече трети ден. До момента единствено предложенията на ГЕРБ за уреждане на изборния процес бяха приемани. Затова опозицията категорично изрази съмнение, че правилата се правят така, че изборите да бъдат фалшифицирани в полза на ГЕРБ.

 

С два фалстарта мнозинството опита да продължи работата по Изборния кодекс. Въпреки че бяха в залата, депутатите на опозицията не се регистрираха. И при двата опита за начало ГЕРБ с независимите събраха под 121 гласа. За да реши парламентарната кризи, Цецка Цачева събра ръководствата на групите на извънреден председателски съвет.

 

Третият опит в 10 часа обаче даде същия резултат и пленарното заседание бе разпуснато. Следващото редовно заседание е предвидено за сряда.

 

Опозицията продължи да настоява, че приетите през последните два дни промени, няма да гарантират честни парламентарни избори през лятото. Поискаха абсолютен политически консенсус по темата с изборното законодателство и преразглеждане на вече приетите от ГЕРБ правила.

 

„Те губят от избирателите си и искат да фалшифицират изборите”, категорично заяви Станислав Станилов от „Атака”.

 

„Ако мнозинството на ГЕРБ и независимите разбират парламентаризма като диктат на мнозинството, те биха могли още в сряда да се съберат и да приемат този изборен кодекс и за 15 минути”, допълни Лютви Местан от ДПС.

 

Как коментираха случилото се от ГЕРБ – гледайте във видеото.

 

Репортер: Ина Гълъбова