Филмът "Линкълн" получи най-много номинации

Ясни са претендентите за Златните глобуси. Победителите ще бъдат обявени в Лос Анджелис на 13 януари следващата година.

 

Биографичният филм за 16-ия президент на Съединените щати "Линкълн" получи най-много номинации - седем. "Арго" на Бен Афлек, посветен на драмата със заложниците в Иран, и творбата на Куентин Тарантино "Джанго без окови", имат по пет номинации.

 

С по четири са "30 минути след полунощ" на Катрин Бигълоу за ликвидирането на Осама бин Ладен, филмовата версия на мюзикъла "Клетниците" и лентата "Наръчник на оптимиста" за невероятния роман между мъж, страдащ от биполярно разстройство, и млада вдовица.

 

Веднага след тях се нарежда "Животът на Пи" на Анг Лий с 3 номинации.

 

Отличието за най-добър режисьор ще си оспорват Бен Афлек, Куентин Тарантино, Анг Лий, Стивън Спилбърг и Катрин Бигълоу.

 

В категорията най-добър актьор в драма са номинирани Даниъл Дей-Лус за "Линкълн", Ричард Гиър за "Арбитраж", Джон Хоукс за "Сеанси", Хоакин Финикс за "Учителят", Дензъл Уошингтън за "Полет".

 

А за най-добра актриса в драма - Джесика Частейн за "30 минути след полунощ", Марион Котийар за "Rust and Bone", Хелън Мирън за "Хичкок", Наоми Уотс за "Невъзможното" и Рейчъл Вайс за "Синята бездна".

 

Наградите "Златен глобус” се приемат като генералната репетиция на "Оскарите" и нерядко победителите в основните категории на тази церемония, получават след месец и най-важната статуетка за всеки актьор - Оскар.

 

70-ата юбилейна церемония „Златен глобус” ще бъде на 13 януари следващата година. Водещи ще бъдат комедийните актриси Тина Фей и Ейми Поулър.