Спорните поправки в Изборния кодекс изправи депутатите един срещу друг

Опозицията бойкотира днешното заседание на парламента и не позволи работата на Народното събрание да започне.


Причината са спорните поправки в Изборния кодекс, които депутатите дебатират вече трети ден.


До момента единствено предложенията на ГЕРБ за уреждане на изборния процес бяха приемани. За това опозицията категорично изрази съмнение, че правилата се правят така, че изборите да бъдат фалшифицирани в полза на ГЕРБ.


С два фалстарта мнозинството опита да продължи работата по Изборния кодекс. Въпреки че бяха в залата, депутатите на опозицията не се регистрираха.


И при двата опита за начало ГЕРБ с независимите събраха под 121 гласа. За да реши парламентарната кризи, Цецка Цачева събра ръководствата на групите на извънреден  председателски съвет.


Третият опит в 10.00 часа даде същия резултат.


Председателят на 41-то Народно събрание Цецка Цачева обяви, че поради липса на кворум пленарното заседание не може да започне.


Опозицията продължи да настоява, че приетите през последните два дни промени, няма да гарантират честни парламентарни избори през лятото. Депутатите поискаха абсолютен политически консенсус по темата с изборното законодателство и преразглеждане на вече приетите от ГЕРБ правила.


След изказвания на ДСБ и Коалиция за България, дойде ред на ГЕРБ да се обиди. Ръководството на групата обясни, че ултиматуми от левицата и ДПС няма да приема.


Искра Фидосова от ГЕРБ бе категорична: „Имаме Изборен кодекс, продължаваме да си организираме изборите по него. Ако има желание за конструктивен диалог сме съгласни да седнем и разговаряме по него”.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Ина Гълъбова