Ние, като партия, сме поели ангажимент да пазим здравето на хората, каза Борисов

Премиерът Бойко Борисов изненадващо обяви, че е готов да подаде оставка, ако депутатите от ГЕРБ  гласуват „за" връщане на режима  за пушене.

Така той застана на една позиция с президента Плевнелиев, който по-рано в събота заяви, че твърдо подкрепя забраната за пушене.

"Абсолютно сме против да падне забраната. Да се надяваме, че няма да ме карат да ходя пак с оставка на следващото гласуване”, заяви премиерът пред Дарик радио.

Той припомни как депутатите на ГЕРБ не гласуваха първия път Закона за конфискацията и той падна.

”Имаше тежко отражение в Брюксел за това. При следващото гласуване аз си бях написал оставката до председателя на Народното събрание и отидох в парламента да видя как ще гласуват моите депутати. Да се надявам, че преди изборите няма да ме накарат по-рано да я свърша тази работа. Затова се надявам да се съобразят с моето мнение. Ние, като партия, сме поели да пазим здравето на хората", допълни Борисов.

Тази седмица парламентарната здравна комисия отхвърли предложението за либерализация на режима на двама независими народни представители. По време на заседанието бе проведен протест пред парламента  и въпреки минусовите температури се събраха стотици хора да протестират срещу евентуална отмяна.

Изявлението на Борисов разко контрастира с изказването му преди броени дни, че е логично да се пуши в заведенията след 22.00 часа, защото по това време всички „работещи и семейни хора са си вкъщи”.

Подобно предложение обаче беше внесено и в икономическата комисия. То предизвика гневната реакция на министър Атанасова, която заяви, че е недопустимо промени в Закона за туризма да касаят здравето на българите.