Правителствата на България и Гърция обсъждат важни инфраструктурни проекти

Започна второто съвместното заседание на правителствата на България и Гърция. Практиката кабинетът да заседава заедно с правителствата на съседните държави е от няколко години. Целта е министрите да имат възможност да обсъждат различни общи проблеми и да намират решения по-бързо.

 

Премиерът Бойко Борисов вече се срещна с гръцкия президент Каролос Папуляс.

 

Основни теми на предстоящите разговори между Бойко Борисов и гръцкия му колега Андонис Самарас и президента Карлос Папуляс ще бъдат сътрудничеството на България и Гърция в рамките на ЕС и развитието на съвместните инфраструктурни проекти.

 

Сред важните инфраструктурни проекти е газовата връзка, която трябва да свърже системите на двете страни, така че България да не зависи единствено от доставките на руски газ. Тръбопроводът ще е с дължина от 170 километра, с капацитет до 5 милиарда кубика природен газ годишно. Съоръжението трябва да заработи през 2014-та година.

 

Очаква се двете правителства да подпишат двустранни документи за сътрудничество в областта на образованието, науката, културата и информационните технологии.

 

Иначе Гърция традиционно заема едни от челните места сред търговските ни партньори. Съществен проблем представлява фактът, че у нас от години се произвеждат сериозни количества облекла на ишлеме за гръцки клиенти, при това на много ниски цени.

 

Гръцките инвестиции у нас са над 3,5 милиарда евро. В началото на миналата година започнаха да се наблюдават тенденции на изтегляне на гръцки капитал. У нас работят над 4 000 гръцки фирми. Българските бизнесмени, които са решили да стъпят на гръцкия пазар обаче, са изправени пред сериозни проблеми – един от тях невъзможността  в южната ни съседка да се регистрират фирми със 100 процента българска собственост.