Актьорът препоръчва още да се обърне повече внимание на психичното здраве

Чудовищната трагедия в Нютаун, Кънектикът, при която масовият убиец Адам Ланза отне живота на 20 деца и шестима възрастни, провокира актьора Морган Фрийман да излезе с открито писмо.

 

Той обвинява медиите, че обръщат гръб на жертвите за сметка на убийците, които получават статут на знаменитости. Актьорът препоръчва още да се обърне повече внимание на психичното здраве, вместо да бъде затегнат режимът за продажба на оръжие.

 

"Масовите убийци са нестабилни хора, които иначе биха се самоубили в мазето си. Те обаче гледат новините и искат да ги засенчат с нещо още по-лошо и така да си отидат по запомнящ се начин. Защо начално училище? Защо децата? Защото той ще бъде запомнен като чудовище, вместо като един тъжен господин никой", каза Фрийман.

 

"Някакви статии или новини, които да акцентират върху жертвите и да игнорират самоличността на убиеца? Не съм видял още такива. Защото те не продават. Така че, поздравления, сензационни медии, току-що мотивирахте някой да надскочи тази трагедия и следващата седмица да нападне детска градина или родилно отделение", допълни още актьорът.