Вече бяха погребани две от застреляните в начално училище деца

Опечалената общност в Нютаун започна да се сбогува с жертвите на ужасяващото нападение срещу начално училище в малкото американско градче. Траурни церемонии в памет на 6-годишните Ноа Познер и Джак Пинто вече бяха проведени, а до края на седмицата ще бъдат погребани и останалите жертви на убиеца Адам Ланза.

 
За населението на градчето в Кънектикът започва мъчителният процес на продължаване напред. Днес е първият учебен ден в Нютаун след кървавата драма. Врати отварят всички училища в града, с изключение на окървавеното „Санди Хук”, което продължава да е обект на полицейско разследване.
 
Междувременно продължава общественият дебат за промяна в либералните закони за притежание на оръжия в САЩ. Активисти и все повече влиятелни политици са категорични, че по-строг контрол би намалил значително вероятността подобно масово убийство да се повтори.
 
От Белия дом коментираха, че контролът върху огнестрелните оръжия е част от отговора, но не е целият отговор на насилието в САЩ. Беше официално съобщено, че през следващите седмици президентът Обама ще потърси мнението на американския народ и на законодателите и ще се срещне с представители на правоохранителните органи и професионалисти в областта на душевните заболявания.