Очаква се това да стане на балотаж

Висшият съдебен съвет трябва да избере днес новия главен прокурор на България. Кандидатите за поста са трима – председателят на окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров, заместник-главният прокурор Галина Тонева и шефът на специализираната прокуратура Борислав Сарафов.

 

Очаква се новият главен прокурор да бъде избран след балотаж, защото победителят трябва да спечели поне 17 от 24-те гласа във Висшия съдебен съвет. 

 

За първи път у нас за главен прокурор няма да се гласува с интегрални бюлетини, а електронно. Това решиха членовете на Висшия съдебен съвет след редица оспорвани дебати, а в пространството останаха редица въпроси за честността при електронното гласуване.

 

Причината - ще се гласува последователно за всеки от кандидатите за главен прокурор. Така кой кандидат колко гласа е спечелил няма да се брои накрая, както при всички избори с бюлетини, а резултатът ще е ясен веднага след като членовете на ВСС дадат вота си за първия номиниран - Сотир. Според някои магистрати приетите правила дават възможност чрез лични договорки да се контролира кой от номинираните да бъде елиминиран от надпреварата и кои двама да отидат на балотаж.

 

Поддръжниците на електронното гласуване пък считат, че няма никакво значение точно по какъв начин ще бъде избран новият главен прокурор. Нов главен прокурор ще има, когато някой от номинираните спечели подкрепата на 17 души във ВСС. Преди да пристъпят към гласуване обаче членовете на Висшия съдебен съвет ще изслушат номинираните и ще им зададат въпроси, свързани с етиката, морала и професионалните им качества.