Според Румен Овчаров проектът „Белене” е икономически ефективен

БСП започна информационна кампания във връзка с предстоящия референдум за ядрената енергетика. Според лидерът на левицата Сергей Станишев изборът на гражданите ще определи модела на развитие на България през следващите години.

 

Въпросът на референдума според председателя на БСП е подменен, но смисъла на допитването остава - за или против ядрена централа в Белене. Станишев обяви, че проектът за атомната мощност край Белене е единствения реално осъществим ядрен проект в страната.

 

„Всички тук присъстващи, предполагам са наясно, че в момента управляващите правят всичко възможно, законово и противозаконово, да създадат пречки пред свободното, информирано волеизявление на българските граждани. На всички хора в България трябва да е ясно, че този референдум е рефернедум, състоял се по волята на 770 хиляди българи, които принудиха властта да има общонародно допитване”, каза Сергей Станишев, председател на БСП.

 

Румен Овчаров определи като нелепи опитите на ГЕРБ да покаже Белене като огромна далавера. „Този балон се спука”, добави депутатът и бивш енергиен министър.

 

„Пазар за електроенергията произвеждана от АЕЦ „Белене” в региона има, опасността от дефицит на електроенергията в България е реална, проектът „Белене” е икономически ефективен при всички възможни разглеждани варианти”, коментира Румен Овчаров, депутат от „Коалиция за България”.