Без ток остават 160 селища предимно в труднодостъпните части в Родопите и Стара планина

Пълна блокада в Североизточна България. На места са затворени абсолютно всички пътища, за всички превозни средства. Най-сериозно е във Варненско, областите Разград, Шумен.


Заради силните ветрове бедствено положение обявиха в цялата Шуменска област. Кризисно е положението и в редица общини, сред които Исперих и Руен. Остава тежка обстановката и в няколко общини във Варна.

Военни части транспортират хранителни продукти и вода за хората в Балчик. А от Агенция „Пътна инфраструктура” обясниха за Новините на Нова, че всички екипи ще работят през цялата нощ, за да може пътищата отново да станат проходими. Препоръчват обаче на всички, които планират пътуване към най-засегнатите области, да изчакат поне до утре следобед.


Заради ниските температури и лошата зимна обстановка са прекатени занятията в близо 500 училища в страната. Към настоящия момент няма информация за бедстващи хора.


Без ток остават 160 селища предимно в труднодостъпните части в Родопите и Стара планина.


Във Варна трима мъже станаха жертва на снежната виелица, а градът остана блокиран в леден капан, целия ден.


Придвижването е изключително трудно, стотици автомобили са закъсали в преспите. Училищата във Варна спряха работа по обед, отменени са занятията и утре.


В снежния ад намериха смъртта си бездомник на около 60, мъж, който е открит замръзнал в колата си до Старо Оряхово и друг, когото открили до една от банките в града. Непочистените улици, бурният вятър и снегът превърнаха движението в града в истински кошмар.


В късния следобед медиците се оплакаха, че не могат да стигнат до пациенти в близките общини, където е обявено бедствено положение. Сред тях е и родилка от Вълчи дол.


Над 200 души са евакуирани от автомобили и автобуси от снощи досега, съобщават от Гражданска защита. Десетки сигнали за бедстващи шофьори са постъпили от района на Девня и Провадия. Стотици пътници и днес чакаха с часове влаковете им да потеглят от жп гарата.


Преди малко повече от час всички пътища от републиканската пътна мрежа във Варненска област бяха затворени.


Бедствено е положението и в общините Самуил и Исперих. седем души останаха цяла нощ в преспите край Разград, заседнали на пътя Русе-Варна.  


Бурен вятър причини доста проблеми и на всички, които искаха да минат по магистрала Тракия.


В Украйна студът продължава да взима жертви. Само вчера са премръзнали 24 души при температури от минус 23 градуса. Повече от половин метър е дебелината на снежната покривка. В Русия температурите също продължат да падат. В Москва живакът слезе до минус 26 градуса, а Якутия – Североизточен Сибир до минус 57 градуса.