Очаква се той да мине на разстояние около 14 млн. километра от планетата ни

Астероидът "Апофис", за който се смята, че е потенциална заплаха за Земята, ще прелети днес на около 14 млн. километра от планетата ни, съобщи Американската космическа агенция.

Небесното тяло ще бъде най-близо до земята в 2:00 часа тази нощ българско време. Кръстеният на древноегипетския бог на смъртта и хаоса астероид, привлича вниманието на учените, тъй като е единствената сериозна заплаха от Космоса за Земята. Гигантският астероид е с диаметър от 250 метра и маса от 100 млн. тона.

През април 2029 г. той ще профучи само на 36 000 километра от планетата ни. Според някои апокалиптични предвиждания "Апофис" може да промени орбитата си така, че при следващо приближаване към Земята - през 2036 г., да се сблъска с планетата ни.

Астероидът се наблюдава и от астрономите в Националната обсерватория на Рожен. Паралелно с научната си дейности те работят и по проекти на земеделското министерство, които през миналата година ги спасиха от затваряне заради липса на пари. От близо половин месец астрономите на Рожен с безпокойство следят „Апофис”.


„ Държим го под контрол със сигурност, но да видим кога и какво ще се случи с неговото следващо преминаване в близост до земята. 2018 г. ще премине със сигурност без сблъсък, но следващото му преминаване през 2029 г. за момента е под въпрос,” каза пред Нова ТВ директорът на обсерваторията Никола Петров. „Астероид с такива размери, по-голям от километър в диаметър, при евентуален сблъсък със  Земята, ако падне в Европа, само ударната му вълна би разрушила всички постройки на континента”


И от телескопите към работилницата, където учените работят по част от проекти на земеделското министерство. По гъстотата на пръстените в ствола на 150-годишно дърво учените разбират с точност кои периоди са били с по-голяма влага и температури.


„А това е пряко свързано според нас със слънчевата активност. Не сме единствени, които се опитваме това нещо да го докажем. Целта е да се знае какво може да ни очаква в близко бъдеще. На този етап няма научно доказателство, че има например глобално затопляне. Дори напротив – аз съм от тези хора, които смятам, че по-скоро Земята в следващите 10 – 15 години ще навлезе в период на захлаждане,“ обясни Никола Петрова. По думите му следейки слънчевата активност с точност могат да се предскажат предстоящите количества дъжд и температури:


„Ако ние познаем слънчевата активност можем да предскажем с добра точност какво да очакваме като добив например за следващата година. Или с какво трябва да напръскаме житните си култури, за да не се притесняваме от едни или други микроорганизми.“


Репортер: Анелия Веселинова