Поводът е годишнина от спасяването на българските евреи

„Направи добро - 70 добри дела”. Под това мото еврейската общност в българия организира поредица от инициативи до края на 2013-та, посветени на 70-годишнината от спасяването на българските евреи. В нея се включват и много лекари от Израел, които правят безплатни прегледи на деца в неравностойно положение.

 

Стартът на инициативата е даден в Лом, където водещи офталмолози от Израел правят безплатни прегледи на деца до 12-годишна възраст. На нуждаещите се са купени очила. В детските градини в Дупница и Видин са дарени лекарства. Русенската организация на Шалом пък подпомага деца с онкологични заболявания.

 

„Повечето от инициативите са свързани с помощ за лечение. Но аз ще спомена едно от 70-те добри дела - сключеното споразумение между България и Израел за лечение на български граждани в израелски лечебни заведения на цени, които са напълно поносими за българската Здравна каса”, каза д-р Максим Бенвенист, председател на „Шалом”.

 

През пролетта са предвидени профилактични прегледи за деца във Видин. На девети март – ден преди отбелязването на годишнинанат от спасяването на българските евреи, водещи израелски лекари ще преглеждат безплатно в София.

 

Д-р Яир Галили е водещ съдов лекар в страната си. Той също се включва в инициативата – „Направи добро”.

 

„Ще помогна на хора, които са затруднени материално и не могат да си позволят скъпото лечение. Ще го направя от сърце, защото съм чувал много за помощта, която сте оказали при спасяването на евреите”, каза д-р Яир Галили, съдов лекар от Израел
Според Максим Бенвенисти, добрите дела няма да спрат до цифрата 70. Защото признанието не може да се измери с цифри или с награди.

 

Репортер: София Стойчева