Това решиха на среща синдикати, управляващи и работодатели

Няма да има нови правила за определяне на минималната заплата. Размерът на минималното възнаграждение ще продължи да се определя еднолично от правителството. Това стана ясно след среща между синдикати, управляващи и работодатели.

Оказа се, че разнобой има и в самия Кабинет. Въпреки че в началото на месеца министър Дянков покани на среща представителите на бизнеса и синдикатите, за да обсъдят новия механизъм, днес точно той спря евентуалните преговори.

Преди дни социалният министър предложи размерът на минималната работна да се обвърже със средната работа заплата, прогнозната инфлация, прага на бедност, производителността на труда и показателите на държавния бюджет.

По покана на финансовия министър Симеон Дянков днес беше свикана среща в Социалното министерство, където представители на синдикати, работодатели и правителство трябваше да обсъдят този нов механизъм.

Нова телевизия обаче разполага с писмено становище от министър Дянков, в което той категорично се противопоставя на тази възможност:

 „Министерството на финансите не подкрепя предложения проект на Постановление на Министерския съвет за реда и критериите за определяне и актуализиране размера на минималната работна заплата за страната...”

Реакциите не закъсняха.

„Министерство на финансите се изказа против проекта, което не знам как да си го обясня, като се внася с общия подпис, поне така е в текста- на двете министерства, съответно на двамата министри”, заяви Любен Томев от КНСБ.

Новите правила биха довели автоматично до ръст на минималната заплата другата година с над 10 процента. А според министър Дянков това ще повлияят негативно на частния бизнес, ще доведат до съкращения и увеличаване на сивия сектор на икономиката. Мнението му беше подкрепено и от работодателите.

Така социалните партньори не постигнаха съгласие, а предложението няма да бъде внесено в Съвета за тристранно сътрудничество.