Според в. "Сега" ОЛАФ разследва земеделския министър заради злоуботреби с евросредства

Министърът на земеделието Мирослав Найденов категорично отрече да е разследван от ОЛАФ. „Разследване срещу мен няма и не е имало”, заяви Найденов.

 

"Знам, че на много хора им се иска да бъде не разследван, а обесен", допълни министърът.

 

След това емоционално изказване Найденов съобщи, че все пак ОЛАФ проверява как Министерството на земеделието е изхарчило европейски средства за създаване на профили на Програмата за селските райони в социалните мрежи. Сигналът е подаден от евродепутата Илияна Йотова.

 

Според Найденов това е рутинна проверка, а не разследване срещу него.

 

Във вторник излезе информация, че Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) започна разследване срещу земеделския министър Мирослав Найденов по сигнали за злоупотреба с пари от европейските фондове, научи вестник "Сега" от свой източник в Брюксел.

 

Става дума за 50 000 лева за популяризиране на Програмата за развитие на селските райони във Facebook и Twitter и други 50 000 лева за публикуване на информация в интернет форуми в продължение на година.

 

Поръчките бяха обявени през 2011 година и бяха спечелени от фирми на бивши земеделски пиарки.

 

В понеделник стана ясно, че земеделското министерство смята да направи "римейк" на скандалната поръчка. Според публикувана на сайта на Агенцията за обществени поръчки публична покана ведомството ще плати за поддържане и развитие на прословутата Facebook страница и Twitter акаунт нови 50 000 лв.

 

От информацията, с която вестник "Сега" разполага, става ясно, че сигналът за злоупотребите е получен в Брюксел на 28 август, а нареждането за разследване е дадено лично от генералния директор на ОЛАФ Джовани Кеслер.

 

От МВР заявиха пред "Сега", че нямат информация за започнало разследване срещу земеделския министър нито от АФКОС, нито от ОЛАФ.