Предстои да се установи дали те са пребивавали на територията на други държави от ЕС

Имената на двамата заподозрени за атентата на летище "Сарафово" са въведени в базата данни на Европол. Това стана ясно на срещата на вътрешния министър Цветан Цветанов с директора на европейската агенция Роб Уейнрайт, съобщиха от МВР.

 

На Европол са предоставени всички събрани до момента данни от разследването. Целта е да са установи дали са пребивавали на територията на други държави от ЕС и в същото време – службите от съответните страни да разполагат с цялата информация за тях.

 

Страната ни е предала и на Ливан доклада си за бомбения атентат в Бургас през 2012 година.

 

В началото на февруари, след заседание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента, вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че може да се направи обосновано предположение, че две лица, съпричастни към атентата в Бургас, чиято самоличност е установена, са принадлежали към военното формирование на „Хизбулла”.

 

Българското правителство съобщи, че членовете на „Хизбулла”, които стоят зад атентата, имали канадски и австралийски паспорти, но живели в Ливан.

 

България вече поиска от Австралия, Канада и Израел да помогнат в разследването на атентата срещу автобуса с израелски туристи миналата година, при който загинаха шестима души - петима израелци и българският шофьор на автобуса.

 

Коментара на вътрешния министър по темата ще намерите във видеото.