Новите измервателни уреди ще заменят инкасаторите

В  най-скоро време трябва да започне подмяната на обикновените електромери с „умни” измервателни уреди, съобщи енергийният министър Делян Добрев.

На всеки 30 дни те ще изпращат в енергийното дружество автоматично показанията от предходния месец.

Според енергийния министър така ще отпаднат съмненията, че инкасаторът е видял една цифра, а е записал друга. Освен това нямало да има търговец, който да има нужда от средства за каси, заплати на инкасатори.

Според министъра поставянето на новите електромери нямало да е за сметка на потребителите.

„Ако държавният регулатор приеме подменянето на тези електромери, ще трябва да задължи самите електроразпределителни дружества да подменят сегашните електромерите и това ще за тяхна сметка”, посочи министър Делян Добрев.

Министърът присъства на проверка на електромер на потребител в София, който е подал жалба за завишена сметка. От ЧЕЗ обявиха, че ще върнат парите на хората, ако се докаже, че високите сметки за ток са надписани.

По думите на Добрев обаче започнатите проверки няма да решат дългосрочно проблема, тъй като в голяма част от случаите ще се окаже, че електромерите не са изправни.

Като цяло според Добрев е нужна радикална промяна в модела на ценообразуване на електроенергията на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. По думите му моделът е на 10 години и носи своите недостатъци, тъй като цените са определени на базата на инвестиционните разходи на електроразпределителните дружества.

Според енергийния министър цените на тока трябва да се определят на база на експертна оценка, а не по фактури в зависимост от разходите на дружествата. Освен това регулаторът трябвало да позволява инвестиции, които могат да повишат ефективността на електроцентралите.