Според източници, близки до партията, той отново ще отрече отговорност за атентата

В събота, 16 февруари, се очаква „Хизбулла” да отговори на обвиненията, че стои зад атентата в Бургас. Тогава лидерът на движението Хасан Насралла ще говори на митинг в Бейрут. Според източници, близки до партията, той отново ще отрече отговорност за терористичния акт, при който загинаха петима израелски туристи и българският шофьор на автобуса.

Пред близкоизточния новинарски сайт Ал Монитор, източници, близки до „Хизбулла” твърдят, че ако движението има да допълни нещо за атентата, то ще бъде казано от лидера Хасан Насралла на 16 февруари. Тогава той ще говори в Бейрут по повод годишнините от убийствата на трима от лидерите на движението. С избора на тази дата Насрала ще постави проблема в контекста на преследването и изолирането на „Хизбулла”, коментират източниците на сайта.

Според тях, замесването на групировката в атентата може да се разглежда от два ъгъла. Първият е като част от глобалната война срещу „Хизбулла”, водена от Съединените щати и Израел.

От 10 години Вашингтон следвал стратегия, чрез която се опитвал да прекъсне връзките между палестинските организации и „Хизбулла”, от една страна, и между Иран и Башар Асад - от друга.

Източниците, цитирани от Ал Монитор,  виждат замесването на България като част от тази стратегия.

Другият ъгъл, за който близкоизточният сайт пише, без да дава повече подробности, е дългата разузнавателна война между „Хизбулла” и Вашингтон.