Причината е решението, според което хазната ще прибира 80% от печалбата на лечебните заведения

Шефове на болници се заканиха да се оплачат от държавата в Брюксел. Причината е решението, според което хазната ще прибира 80% от печалбата на лечебните заведения, в които има участие.

От финансовото министерство обясниха, че промяната е именно заради европейски директиви.

Държавата ще прибира 80% от печалбата на болниците с държавно участие. Това предвижда постановлението за изпълнението на бюджета за тази година. Основни потърпевши от промяната са големите лечебни заведения.

„Сумата за миналата година е от порядъка между 1,5 и 2 милиона лева. 80 % от тях значи около 1,2 – 1,5 милиона, които трябва да бъдат върнати в бюджета на държавата”, пресметна д-р Дечо Дечев – директор на университетската болница „Свети Иван Рилски”.

От здравното министерство все още отказват да коментират мярката. От финансовото ведомство пък получихме следния отговор:

„Целта на нормативната промяна не е да се натоварват лечебните заведения за болнична помощ, а да се синхронизират националните правила с европейските в областта на конкуренцията. В случай на нарушаване на последните е налице риск от налагане на санкции за държавата, респективно на лечебните заведения за болнична помощ”.

„Юридическата консултация, която извърших, с хора, запознати с тази материя, е категорична, че обосновката не се базира на никаква актуална европейка директива. Прави се опит да се обяснят едни действия, да се облекат в едни празни клишета и по този начин да се защити тази позиция, която бих я определил като антинационална”, коментира д-р Дечо Дечев.

Според финансовите експерти обаче ако болниците не плащат дивидент, това щяло да ги постави в по-благоприятно положение и да дискриминира всички останали стопански субекти с държавно участие. Сред тях са например Българският енергиен холдинг и ВМЗ-сопот.

Повече по темата гледайте във видеото