Това заръча премиерът Борисов на юриста Юлиана Иванова

Юристът, участвал в писането на енергийния закон – Юлиана Иванова, е новият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Това обяви премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието на Министерския съвет в сряда.

 
"Иванова има инженерно образование, дългогодишен опит в чужди компании, една от които е RWE, една от водещите енергийни компании не само в Европа, но и в света. Иванова има определяща роля във въвеждането на RWE в България", каза заместник-министърът на икономиката Евгения Харитонова.
 
Премиерът, от своя страна, постави и първите задачи пред новия шеф на енергийния регулатор.
 
"Трябва да направиш необходимото да подмениш някои хора с такива, които няма да ходят по семинари, няма да четат лекции, защото това е абсолютен конфликт на интереси, както разбирам от последните дни. Трябва да прочистиш комисията от всеки, който по един или друг начин се е заиграл в цялата верига", заръча Борисов.
 
Той настоя да бъде извършена проверка на дейността на ДКЕВР за 10 години назад.
 
"Незабавно да се изиска проверка от Сметната палата, АДФИ. Събота и неделя ще работите. Другата сряда искам да дойдеш и да ни запознаеш с това какви мерки са предприети по темите – от отнемане на лиценз за тези, които са карали през просото, ако има такива, до това как оттук нататък хората да бъдат максимално убедени, че това, което плащат, е реалната електроенергия от централите. Ако в сметките са слагали и джипове или командировки, всичко това по надлежния ред да им бъде отнето. Това са ти задачите”, отсече министър-председателят.
 
Той обяви още, че Иванова получава 20-дневен кредит на доверие от негова страна.
 
"Всички са виновни, включително и аз, за това, че този шеф на ДКЕВР трябваше още след първата година да го омета, трябваше още с Трайков да си отиде заедно", не скри възмущението си Борисов.
 
Иванова наследява на поста Ангел Семерджиев. Той подаде оставка по-малко от 24 часа след края на референдума за бъдещето на ядрената енергетика у нас. За оттеглянето на Семерджиев настоя лично министър-председателят с мотива, че има заведени наказателни процедури срещу страната ни заради третия европейски енергиен пакет.
 
Семерджиев отхвърли обвиненията на ресорния министър Делян Добрев, че основната вина е на ДКЕВР, тъй като органът има срок до лятото, за да приеме четири наредби, свързани с либерализацията на пазара. Този срок е определен от Народното събрание и записан в съответните закони.