Енергийният министър отблъсна атаките на опозицията в парламента, обвини ДКЕВР

Проблемът със скъпия ток, който изкара на улицата немалко абонати на електроразпределителните дружества, се корени в модела на ценообразуване, който съществува от 10 години. Изказване в този дух направи енергийният министър Делян Добрев, който беше изслушан в парламента по повод протестите в много български градове.

Не работим ли върху промяна на този модел, няма да решим проблема”, констатира представителят на кабинета на ГЕРБ. В тази насока щяло да помогне облекчаването на регулациите, методите на отчитане, „за да изградим т.нар. умни мрежи, за да има предвидимост на сметките, да има електронен отчет…”

Вторият проблем според Добрев бил в това, че в микса се включват неефективни централи като "Марица Изток" 1 и 3, и други с още по-скъп ток - "Бобов дол", "Брикел" и "Димитровград". „Защо са там?”, недоумява Добрев, цитиран от БГНЕС.

В отговор на питания, отправени от депутатите Петър Курумбашев от "Коалиция за България" и Волен Сидеров от „Атака”, министърът на икономиката заяви, че досегашният председател на ДКЕВР Ангел Семерджиев трябва да отговори на много въпроси, защото за печалбите на ЕРП-тата бил отговорен именно държавният регулатор. В изказването си пред депутатите министърът припомни, че идеята председателят на Държавната агенция за енергийно и водно регулиране да се избира от Народното събрание е била подкрепена от премиера Бойко Борисов още през миналата година.

От опозицията настояха за обяснение за това как се формира цената на тока и таксите във фактурите. Курумбашев попита министър Добрев дали всички разходи на дружествата са оправдани и защо държавата е продала дяловете си в тях.

Лидерът на националистите пък обяви от трибуната заплатите на висшите мениджъри на електроразпределителите, които по думите му взимали около 100 хил. лева месечно и нарече схемата форма на колониализъм. От „Атака” ще предложат днес на Народното събрание проекторешение, което да натовари правителството с действия в посока отнемане на лицензите на трите дружества, прекратяване на приватизационните им договори и връщане на имуществото и активите им на държавата.

Към критиките се присъедини и Мартин Димитров от „Синята коалиция”, който посочи „провала на регулаторната роля на държавата пред монополите”. По думите му ЕРП-тата са били подложени само на един одит за период от 10 години.