Гласуването ще стартира 7:00 и ще приключи в 20:00, решиха депутатите

Изборният ден ще бъде изместен с час, решиха депутатите.

Досега гласуването винаги е започвало в 6:00 часа и е приключвало в 19:00 часа.  

С промените в Изборния кодекс, които депутатите приеха на второ четене, предстоящият парламент вот ще започне в 07:00 часа сутринта и ще приключи в 20:00 часа.

Ако в 20:00 часа пред секциите има чакащи хора, на Централната избирателна комисия се дава възможността да удължи изборния ден до 21:00 часа.


От опозицията възразиха срещу това изместване на времето за гласуване, защото смятат, че така се дава възможност за хаос и манипулация на изборния процес.

Според БСП късните вечерни часове ще се използват за натиск върху избирателите и купуване на гласове.

ДПС пък видя намерение резултатите да се броят по тъмно, когато членовете на секционните комисии ще бъдат изтощени.

Според управляващите обаче по-късния час ще позволи и на тези, които в неделния ден са решили да отидат на излет или другаде извън града, да гласуват.

Освен това депутатите върнаха интегралната бюлетина за парламентарните избори. Избирателите ще отбелязват вота си със знак "Х" със син химикал, а в бюлетината освен имената на партиите ще има и имената на кандидатите на първите три места в листата.

Що се отнася до даренията депутатите решиха, че ако те са над една минимална работна заплата ще трябва да се превеждат по банков път и да се декларира произходът им.