Станишев и Борисов – равни по рейтинг

Спад в доверието към ГЕРБ показват данни на две социологически агенции. Според проучване на „Медиана” за в. „Труд”,  за първи път от четири години рейтингът на управляващите падна под този на БСП.

Според изследването социалистическата партия събира 22,5 % одобрение, а процентът на управляващите пада до 19,3, ако изборите бяха днес. За месец и половина ГЕРБ е изгубила 3,2 %.

Другите данни са на социолозите на „Галъп”. Според тях рейтингите на управляващите и левицата са изравнени. В публикация за в. „Преса” агенцията твърди, че ГЕРБ е успяла да свали равнището си до електората на БСП.

Резултатът от лидерската битка между Бойко Борисов и Сергей Станишев показва еднакъв процент одобрение, по 29%. За месец според „Галъп“ Борисов е загубил 3% от рейтинга си, а Сергей Станишев е прибавил цели 5%.

На фона на всичко това управляващите и опозицията влязоха в спор кой губи от последните протести срещу сметките за тока и за парното. Според левицата спадът на доверието в управляващите е резултат от замразяването на доходите и неефективен контрол.

„Вие правите ли връзка между тази пълна липса на последователност и протестите, които днес заливат страната. Защото те са протести срещу политиката на пълна непредсказуемост, която водите”, заяви депутатът Георги Пирински.

Нормално е като партия в опозиция да се опитвате да се присламчите към тези протести”, отвърна премиерът Бойко Борисов и допълни, че всички ресурси на държавата са впрегнати, за да реагира адекватно на исканията на хората. „Винаги се отнасям с много голямо уважение към хората, които протестират. Защото това се техните нужди и всеки един в демократична държава може да ги изяви.”

Според БСП е точно обратното. Хората протестират, защото не виждат ангажимент на държавата към тях. „Очевидно това не се разбира от сегашното правителство, за това губите доверие”, констатира лидерът на социалистите Сергей Станишев.
 
Въпросът за загубата на доверие и социологическите проучвания премиерът Борисов остави без отговор.