Правителството на движението в Газа поиска страната ни да се извини

Службите за сигурност изгониха от България тримата представители на „Хамас”, които през последните три дни бяха в страната на неофициално посещение. Причината - присъствието им на наша земя създавало сериозна заплаха за националната сигурност.

От ДАНС обявиха, че са получили информация, която дава основание тримата палестинци да бъдат изведени принудително.

Рано тази сутрин тримата депутати от политическото представителство на „Хамас” във властта - „Промени и реформи”, са посетени в хотелските си стаи от цивилни, представили се за служители на ДАНС. Те показали заповед, с която задължават палестинците да напуснат страната.

Въпреки че тримата отказали да подпишат, били откарани до летището. В 10 часа отлетели за Истанбул - 11 часа по-рано от планираното. Това разказа за новините на Нова ТВ техният домакин от Центъра за близкоизточни изследвания д-р Мохд Абуаси.

Това посещение е от частен характер и няма общо с министерството и с държавата… Вижте съобщението на ДАНС, аз бях до сега в заседание. Решението те да напуснат България не е на МВнР”, каза външният министър Николай Младенов.

„След като пристигнаха в България и след публичните им изяви и легитимирането им с „Хамас”, ДАНС предприеха мерки и се наложиха съответните административни мерки, които дадоха възможност те да си тръгнат сутринта с полет”, беше обяснението на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.  

Тази вечер представителите на „Хамас” трябваше да имат публична лекция за конфликта в Близкия изток. Организаторът Мохд Абуаси съобщи за новините на Нова ТВ, че е получили заплахи с искане лекцията да бъде отменена. От кого - засега се въздържа да коментира.

Мистерия е с кого са се срещали у нас представителите на „Хамас”. Засега само Волен Сидеров призна, че е получил покана:

„Аз не мога да приема такава среща. При „Хамас” има радикални крила, които проповядват и радикален ислям, затова аз отклоних поканата.”

В разговор от вчера представителите на „Хамас” намекнаха, че се надяват на подкрепа от България за изваждането на групировката от списъка на терористичните организации. Правителството на „Хамас” в Газа осъди изгонването на депутатите от страната ни и поиска България да се извини. Водещата новина в арабските издания е, че експулсирането на депутатите е станало под израелски натиск.