Сайтът на Юлиана Иванова бил в двойно нарушение

Глоба до 100 хил. лева може да бъде наложена на електронния магазин на новия председател на ДКЕВР Юлиана Иванова. Оказва се, че сайтът е в двойно нарушение с продажбата на цигари онлайн, за която призна лично новият шеф на енергийния регулатор.

Babbetshop не само продавал незаконно цигари, както разкри в. „Труд”, а и предлагал такива с предупредителни надписи на френски, турски, руски и английски език, съобщи „Дневник”. Нещо повече – на някои кутии здравното предупреждение изобщо липсва. Според статията нарушението се класифицира като напълно незаконна търговия и контрабанда, тъй като не е ясно дали се продава оригинален продукт.

Забраната за електронна продажба на цигари и тютюневи изделия влезе в сила миналата година. Причината – няма как да се провери дали са с платен акциз и ДДС. По тази линия глобата, която може да бъде наложена на сайта е между 2 хил. и 5 хил. лева.

Санкцията за продажба на цигари с надписи на чужд език или без такива обаче е от 50 хил. до 100 хил. лева, независимо дали продуктът е оригинален или не е. Предвижда се и отнемане на лиценза на юридическото лице за срок от една година.

Липсата на здравно предупреждение на български език означава, че цигарите не са произведени за българския пазар, т.е. – за тях не е платен български акциз. А това представлява незаконна търговия и също носи след себе си глоби.

В четвъртък Юлиана Иванова призна пред медиите, че е сгрешила и заяви, че ще си понесе санкциите, добави още, че е готова и да си подаде оставката. За надвисналата глоба над „Имидж код груп”, фирмата собственик на електронния магазин, призна и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.