Заемът от 2,7 млн. ще се изплаща до 2025 г. и ще струва около 150 хил. лв. годишно

Ремонтират централния градски пазар в Стара Загора. Подновяването е част от първият договор, който бе подписан между изпълнителният директор Фонда за градско развитие „Джесика” Мартин Заимов и кметът на града.


Със заема от 2,7 милиона лева ще се реконструира централния градски пазар. 110 милиона лева е ресурсът, за който може да се кандидатства с проекти до средата на 2015 г.


Реконструкцията му ще започне в началото на лятото и трябва да завърши до края на 2013 г. След нея търговските площи ще се покрият и остъклят, районът около тях ще се облагороди.


„Ще изглежда много по-добре централната част на града. Другото е, че работещите там над 200 човека ще имат съвсем модерни условия за работа, няма да са тези стари маси с примитивно електричество”, обясни кметът на Стара Загора Живко Тодоров.


Заемът ще се изплаща до 2025 г. и ще струва на община Стара Загора по около 150 000 лева годишно, стана ясно при подписването на договора. С помощта на фонд „Джесика“ предстои да се реализират проекти в още шест български града.


„Те са проекти, за които не е нормално да се дават грантови пари, тъй като имат все пак възвращаемост, от друга страна, тя не е достатъчна, за да осигури краткосрочната възвръщаемост, която очаква частният сектор”, уточни Мартин Заимов, изпълнителен директор на Регионален фонд за градско развитие „Джесика”.


Във фонда за градско развитие към момента има подадени проекти за над 100 милиона лева, каза още Мартин Заимов.


Повече по темата може да гледате във видеото.