За всяко евро България ще получи 5 от Брюксел, твърди Борисов

Договорила ли е България максимума от европейските фондове за следващите 7 години или е подбила цената си? На този спор с Бойко Борисов депутатите отделиха близо два часа. Премиерът дойде в парламента, за да докладва приоритетите на страната ни в Евросъюза под ирландско председателство.

Борисов използва случая да отбележи отново, че на България ще се полагат над 15,4 милиарда евро през следващия програмен период от 2014 до 2020 година, въпреки намаляването на общия европейски бюджет. „За всяко евро, внесено в ЕС, България ще получи повече от 5 евро”, отбеляза министър-председателят.

Постижението му не впечатли опозицията. Според нея на последния Европейски съвет сме можели да се преборим за повече.

Получавате това, което ви е дадено. Колкото да не е без хич”, каза на управляващите лидерът на българските и европейските социалисти Сергей Станишев.

Ние в момента изоставаме… Без догонване, колеги, оставаш най-бедният”, отбеляза на свой ред „синият” депутат Мартин Димитров.

Критиките ядосаха Борисов и той напомни колко много еврофондове е усвоило правителството му. Искра Михайлова обаче контрира с думите: „Училищата, на които режете лентички, са договорени по времето на Тройната коалиция.”

Премиерът и външният министър Николай Младенов признаха, че и те не са във възторг от договорените в Брюксел суми. Но ги обясниха с неспособността на кабинета „Станишев” да харчи ефикасно европейските пари в миналия мандат.

Бойко Борисов поиска от опозицията консенсус по евротемата. Репликираха го, че е твърде късно да се прави на обединител.

Очаквайте интервю с премиера Бойко Борисов по всички важни теми от последните дни, утре в предаването на Нова ТВ „България говори”.

Репортер: Калина Влайкова.