Хората се заканват, че няма да се откажат, докато не постигнат целите си

Хиляди недоволни от сметките си за ток протестираха за пореден ден. Шествия имаше във Варна, Пловдив, Русе, Видин.

Хиляди варненци скандираха „Мафия" и „Енерго про-Вън". Шествието им тръгна от центъра на града, а към него непрекъснато се присъединяваха още хора.

Недоволните се заканиха, че няма да се откажат, докато не постигнат целите си. Част от тях дрънчат на празни тенджери.

Организаторите на шествието заявиха, че утре ще бъдат обявени и исканията, които са се оформили през изминалите дни и които ще бъдат връчени на ЕРП-тата и държавните органи.

В Пловдив над 300 души преминаха в шествие през центъра на града. Протестиращите стигнаха до сградата на EVN, където скандираха „Мафия” и „Оставка”.

Около протеста имаше засилено полицейско присъствие. Пред сградата на дружеството бяха и някои от полицейските шефове.

В Русе пък чупиха електромери с чук. Няколкостотин души се включиха в протеста срещу монополите и високите сметки за ток.

Шествието започна с автопоход и приключи с митинг пред сградата на "Енерго Про".

В знак на недоволство от монополистите протестиращите демонстративно трошиха с чук електромери и елтабла , след което стреляха по тях с водни пистолети.

Протестът премина под възгласите "Всеки ден ще е така до победата", "Да живей България".  

Организатори на протеста в Русе бяха от ВМРО, подкрепени от граждански сдружения.

 

Стотици протестираха и в Свиленград. По същото време там беше и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който се срещна с част от недоволните, но това не ги успокои.

Докато шествието на протестиращите вървеше към сградата на EVN, в града беше и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той обаче не слезе при хората, а прие четирима от тях, за да им обясни, че предстоят законови промени, които да въведат по-строг контрол.

„Не мога да говоря за намаление на цената на тока, за да не създавам напразни очаквания за хората, но ние ще направим това, което е правилно- ще създадем механизмите, по които да контролираме цялата верига”, заяви Делян Добрев.

Хората от протеста обаче не останаха доволни.

Във Видин на протест се събраха около 1000 души. Шествието им тръгна от сградата на Спортната зала, където бяха издигнати лозунги: „Не на монопола” и „Електрификация чрез национализация”.

Хората поискаха яснота и прозрачност при формирането на сметките им.