Това са митрополитите Гавриил, Неофит и Галактион

След двудневни заседания Светият Синод избра тримата митрополити, от които ще бъде излъчен бъдещият патриарх.

До последно не се знаеше дали ще има трима избрани кандидати сред митрополитите. В крайна сметка се оказа, че претенденти за патриарх ще бъдат Ловчанският митрополит Гавриил, Русенският Неофит и Старозагорският митрополит Галактион.

Изборът на тримата кандидати за патриаршеския пост беше на косъм да се провали и през втория ден заради липса на консенсус.  

„Гледаме, усмихваме се, подхвърляме туй - онуй, но аз не мога да търпя, те са герои, те са печени”, заяви пред журналисти митрополит Йосиф и се разплака.

След няколко часа настроението сред митрополитите вече беше друго. Въпреки че от дни от Синода обясняваха, че за да бъдат избрани трима митрополити, е нужно те да имат 2/3 или 10 гласа. Изведнъж се оказа, че сметките показват друго.

„Стигнахме до убеждението, че 2/3 от 14 не са 10 гласа, а са 9 цяло и 1/3”, обясни митрополит Йосиф.

„След като обядвахме Николай дойде и каза, че смята, че от тази патова ситуация можем да излезем, защото не сме смятали правилно”, обясни митрополит Гавриил.

Така Старозагорският митрополит Галактион има 10 гласа, а Русенският Неофит и Ловчанският Гавриил по 9.

От тримата избрани кандидати за патриарх само Ловчанският Гавриил няма данни да е сътрудничил на Държавна сигурност.

„Може би ми дава предимство и аз съм си платил цената за това, че нямам досие. Не  мога да считам, че това е нещо, което ме прави по-добър и по-достоен”, заяви митрополит Гавриил.

Старозагорският митрополит Галактион беше силно коментиран, след като даде архонстки титли на евродепутата Слави Бинев и бизнесмена Иван Кочев - Чомбе.

За митрополита на русенската епархия Неофит се смята, че ако бъде избран за патриарх, той ще бъде ръководен от интересите на Пловдивския митрополит Николай.

Според запознати при тези вече ясни кандидати най-големи шансове за патриарх имат Ловчанският митрополит Гавриил и Русенският Неофит. Тогава изборът ще зависи от гласовете на 142-та делегати.  От друга страна не е изключено на 24 февруари, след като бъде обявено името на новия български патриарх, да бъде чута думата недостоен, което може да оспори избора.