Компанията се е насочила към намаляването на технологичните загуби

Масовото въвеждане на електронни фактури може значително да съкрати разходите. Всеки месец се инвестират по 6 млн. лева за отпечатване и разпространение на хартиени фактури, а тези средства могат да се вложат в подобряване на обслужването за нашите клиенти”. Това заяви пред информационна агенция „Фокус” изпълнителният директор на „ЧЕЗ Разпределение България“ Стефан Апостолов.


По думите му компанията се е насочила към вътрешни резерви, сред които се причисляват технологичните загуби. „Те намаляха от 22% през 2005 г. до 14,31% през 2012 г. Този спад води и до намаление на първичното енергийно потребление. Намаляването на технологичните загуби е пряко свързано с обема на инвестициите. Практиката показва, че колкото по-голям е обемът на одобрените и направени инвестиции, толкова повече намаляват технологичните загуби”, поясни още Стефан Апостолов.


Друга възможност за освобождаване на инвестиционен ресурс Апостолов видя в ограничаването на кражбите на съоръжения от мрежата и нерегламентираното потребление на еленергия.