Според Пенчев пари трябва да получава всеки родител, който отглеждат децата си сам

Според омбудсмана Константин Пенчев има дискриминация при разпределението на социални помощи за деца. Той смята, че промени в закона, влезли в сила в началото на годината, подпомагат едни родители, но изключват други.

 
Социални помощи за деца получават само майките и татковците, чиито доход е под определена сума. Има и изключения. Независимо от доходите на родителите, децата с увреждания и тези с един родител също могат да разчитат на допълнителна сума.
 
В началото на годината обаче в Закона за семейни помощи за деца настъпиха промени. Според тях доходният критерий трябва да отпада само при наличието на един „жив” родител.
 
Към мен се обърна една жена, която е осиновила две деца, има доход над минимума. Направила е постъпки да получи помощи за деца и отговорът бил: „Не, на тях не им се полагат такива”. И затова аз се обърнах към Конституционния съд обяви за противоконституционна само думичката „жив”, обясни Пенчев.
 
Законодателят обаче твърди, че ако се съобрази с мнението с омбудсмана, то това означава, че в тази група трябва да се включат всички родители, които живеят на семейни начала и нямат сключен граждански брак. Т.е. притеснението на държавата е, че ще бъде излъгана.
 
Възраженията на Константин Пенчев вече са внесени в Конституционния съд с категоричния мотив, че всеки родител, който отглежда детето си сам, трябва да получава тези помощи.
 
Управляващите увериха, че ще поискат среща с омбудсмана, за да се запознаят с възраженията му.
 
Повече гледайте във видеото.
 
Репортер: Марина Цекова