Нова ТВ продължава да търси отговорите къде отиват парите, които всеки от нас плаща за ток...

Нова Телевизия продължава да търси отговорите на това къде отиват парите, които всеки от нас плаща за ток. Вече стана ясно, че в касите на електроразпределителните дружества постъпват едва около 10 процента от нашите сметки, останалото е за хазната на електрическата компания, енергийния системен оператор и данъчните. За потребителя обаче е по-важно не къде отиват парите, а защо са толкова много.

Майката на Валери е на 73 години. От пенсията си в размер на 300 лева тя трябва да отдели 220 за електричество и да преживее месеца с 80 лева. Обяснява, че за разпределение плаща много повече, отколкото за ток.

Взимаме потреблението на Валери за основа и правим хипотетично разпределение на компонентите в една сметка от 100 лева. 43 лева е цената на електричеството. Достъпът до електропреносната мрежа възлиза на 7 лева. Тези пари отиват в касата на електроенергийния системен оператор. 30 лева е сумата за пренос, които косвено плащаме на Националната електрическа компания.

От хипотетичните 100 лева, 6 лв. отиват за „зелена енергия”. Те отново се прибират от НЕК. Същата е съдбата и на компонента  „високоефективни производства”, който при сметка от 100 лева, е 2 лева. Пак толкова плащаме косвено на НЕК за невъзстановяеми разходи. С други думи - парите, с които НЕК купува ток по дългосрочни договори с комплекса "AES Марица Изток 1" и „Контур Глобал Марица Изток 4". ДДС-то е 20 процента и в нашия случай възлиза на 17 лева.

Гледайте повече във видеото.

Репортер: Николай Василковски