Решението беше взето от Висшия експертен екологичен съвет

В планината над Банско ще може да се строи допълнително. Това става възможно, след като Висшият експертен екологичен съвет одобри предложението на Община Банско за промяна в плана за управление на Национален парк „Пирин”.

 

Решението на Висшия експертен екологичен съвет се отнася до обособената туристическа зона в Пирин, която засяга около 2.2% от парка. Заместник-министърът на околната среда Евдокия Манева опроверга твърденията на екоорганизациите, според които разширяването на ски пистите ще засегне значителна част от Пирин.

 

Преди да започне изграждането на нови съоръжения за ски туризъм в района на Банско, трябва да се представи план за развитие и конкретно инвестиционно намерение, за които ще бъде направено оценка за въздействието върху околната среда и оценка за съвместимост.

 

Приехме балансирано решение“, коментира след заседанието на съвета зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева. Тя допълни, че това решение „теоретично“ дава възможност да се удовлетвори основното искане на Банско и концесионера на ски зоната фирма „Юлен“ за втори кабинков лифт – след като бъде актуализиран устройственият план на зоната, мине екооценка и след като бъде направена детайлна екооценка (ОВОС) на съоръжението.