Всеки инвестиционен проект ще бъде подложен на ОВОС и оценка за съвместимост

Строителство в планината ще има, но с ограничения. Строеж на нови лифтове, съоръжения и инфраструктура ще е възможен в настоящата туристическа зона, реши Висшият експертен екологичен съвет. Ограниченията за строителите са следните: теренът  трябва да получи цялостен план за развитие, преминал през всички екологични оценки.


Пред сградата на екоминистерството се събраха над 500 жители на шест общини, за които строителството в защитената територия е жизненоважно за техния поминък.


„И освен това всеки инвестиционен проект от този план ще бъде подложен на оценка за въздействието върху околната среда и оценка за съвместимост”, увери зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева.


Вторият лифт, за който банскалии настояват, може да бъде построен след поне 2 години, уверява Манева.


Докато експертите умуваха за строежите в планината, пред прозорците им над 500 души скандираха в подкрепа на новите съоражения.


Именно чистият въздух и красивата планинска природа обаче са под заплаха, според нейните защитници.


„Разглеждането на изменения в плана за управление на Национален парк „Пирин” без екологична оценка, без оценка за съвместимост, е нарушение на три български закона”, смята Тома Белев от Коалиция „За да остане природа в България”.


Според Белев решението на екосъвета е узаконило нарушенията на концесионера в Банско. Природозащитниците ще сезират Европейската комисия. Ще предизвикат три наказателни процедури и ще потърсят персонална орговорност за хората, взели това решение.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Николай Василковски