Яне Янев е готов да бъде служебен премиер, в кабинета кани хората от улицата

След като правителството на ГЕРБ подаде оставка, повечето парламентарни партии смятат, че страната възможно най-бързо трябва да отиде на избори.

Гласуването на оставката ще стане днес в парламента, след което президентът ще връчи мандата за съставяне на правителство на три партии подред.

И ГЕРБ, и БСП, които първи ще получат мандат за съставяне на правителство, заявяват, че ще го върнат. Коя ще е третата партия все още не се знае.

Повечето парламентарно представени партии обаче смятат, че мандат в 41-ото Народно събрание не може да има и трябва да бъде избран служебен кабинет, който да подготви страната за предсрочни избори.

„Процедурата ще бъде кратка, защото няма да приемем мандата, няма да участваме в служебното правителство, ще дадем възможност на колегите да направят предложения за служебно правителство и да си организират изборите”, заяви Цвета Караянчева от ГЕРБ. „Ние винаги сме печелили избори, дори и когато не сме имали членове в секционни избирателни комисии. Нямаме притеснения за това”, допълни Караянчева.

„Този парламент очевидно не може повече да формира правителство, затова сме „за” разпускането му, „за” назначаване на служебно правителство и възможно най-скоро провеждане на предсрочни избори”, обясни също Ангел Найденов от БСП.

Четин Казак от ДПС пък обясни, че в изборните комисии ще участват всички политически сили и управляващите не трябва „да спекулират с това – оставяме опозицията да си прави изборите”.

От РЗС обаче се надяват именно те да са третата политическа партия, на която президентът да връчи мандата. Хората на Яне Янев смятат, че за страната не е полезно да има предсрочни избори.

„Виждам един замисъл на постоталитарните партии на прехода да прецакат хората от протестите, да не им се даде възможност да си направят партии”, заяви Емил Василев от РЗС. „Готови сме ако президентът ни даде мандата, да съставим правителство, което да изкара докрай мандата, изборите да бъдат редовни. Служебният премиер може да бъде Яне Янев, а членовете на правителството – хората от улицата”, заяви Василев.

И докато от РЗС смятат, че служебният премиер не трябва да е човек, участвал вече в изпълнителната власт, Асен Агов от ДСБ е точно на обратното мнение.

„Това трябва да е човек, който вече знае как се осъществява управлението, а не да навлиза тепърва”, смята Агов.

 

Целия разговор гледайте на NovaPlay