„По никакъв начин не мога да защитя един подобен абсолютно отчаян ход”, заяви Огнян Димов

"Ако хората не бяха излезли на улицата, ако нямаше това социално напрежение, тези хора не биха посегнали на живота си, не биха се самозапалили. От друга страна, самозапалването провокира един изключително силен социален резонанс. Аз се опитвам да обясня като психоаналитик, но по никакъв начин не мога да защитя един подобен абсолютно отчаян ход, драстичен избор на самоубийство. Ако човек избере друга форма на самоубийство, вероятността той да оживее, е голяма”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” психоаналитикът Огнян Димов.


Изказването му бе по повод зачестилите самозапалвания на хора в цялата страна. Припомняме, че от началото на годината четирима души се самозапалиха.


От своя страна, националният консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова заяви: „От началото на годината има няколко различни видове опити и разбираме, че това се дължи не толкова директно на проблеми в психичното им здраве, колкото на екзистенциални проблеми, които хората опитват да разрешат по този начин. Явно, че става дума за житейски кризи, за това, че те изпадат във временно състояние на дезадаптация”.


Целия разговор по темата гледайте във видеото.