Според Янев преди изборите има хора, които обикалят политическите централи и си предлагат услугите

Сигналът за подслушванията, който беше разпространен от лидера на БСП Сергей Станишев, е бил предлаган първо на РЗС, заяви лидертът на партията Яне Янев.

 

„Той е фалшификат и в него имат участие и бивши служители от системата на МВР и на ДАНС”, заяви Янев.

 

Сигналът е бил предложен преди около 10-ина дни на експерти от РЗС срещу заплащане. Тогава двама души поискали да говорят с Емил Василев, Георги Стоянов или Яне Янев. Те заявили, че могат да им дадат интересен сигнал, от който става ясно, че Яне Янев е бил подслушван много пъти. От РЗС обаче ги отпратили.

 

Според Янев преди всички избори има хора, които обикалят политическите централи и да си предлагат услугите срещу пари. 

 

„Ние познаваме тези схеми и решихме, че това са хора, които преди всички избори си предлагат услугите за т.нар „анализи”, за да дискредират някого. Ние не можем да се хванем на такава кука”, заяви Янев и отхвърли лично да се е срещал с тези хора. 

 

Не стана ясно и дали е имало изобщо среща между членове на РЗС и продавачите на „сигнали”.

 

А тези, които са свързани с конфликт на интереси в декларациите на служебните министри, са внесени в прокуратурата от РЗС. В началото на седмицата стана ясно, че има съмнения, че икономическият министър Асен Василев все още е президент на чуждестранната компания „Евърбред”, която извършва дейност и у нас. 


Яне Янев обясни, че всички министри са нарушили закона, попълвайки декларациите си с ден закъснение, но са ги завели със задна дата и не с входящ, а с изходящ номер в президентството.


Коментар на твърденията на Янев направи президентът Росен Плевнелиев. Той отказа да назове името на РЗС, за да не легитимира партията и да не влиза в „подобни сценарии". 

 

Във връзка със скандалите с подслушвания, за които се твърди, че са извършвани незаконно по настояване на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, Янев обясни, че това е "ченгеджийска машина", която заработва винаги преди избори. Според лидера на РЗС по време на управлението на Тройната коалиция Румен Петков е поръчвал СРС-та срещу Румен Овчаров и обратно. А сигналът, внесен от БСП, първо дошъл при него от анонимни лица, които му искали пари, за да го получи, но той отказал. Хората били с черни шапки и тъмни очила.