Цветанов дал обяснения по сигнала на Станишев

Държавното обвинение се похвали с развитие по разследването на т.нар. СРС-скандал, избухнал след сигнала, подаден от лидера на социалистите Сергей Станишев за незаконно подслушване на политици, бизнесмени и обществени лица. В рамките на проверката вече е дал обяснения и Цветан Цветанов.  

 

Прокуратурата е открила споменатия в сигнала автомобил, с който се предполага, че е осъществявано подслушването. „Транспортна техника, заедно с возената техника за негласно наблюдение, е иззета от МВР и в момента би трябвало да е придвижена до терен на прокуратурата, за да се осъществи пълното й експертно изследване”, обяви главният прокурор Сотир Цацаров.

 

По думите му провежда се ежедневна сутрешна оперативка при заместник-главния прокурор Борислав Сарафов и по проверката се работи всеки ден. „До момента са снети обяснения от много длъжностни лица, включително и от такива на ръководни постове, които са били или са в МВР”, каза Цацаров, цитиран от БГНЕС. Обвинителят на републиката уточни, че на ДАНС не са възлагани никакви действия по случая, а работата е поверена на екип от проверяващи прокурори.

 

Цацаров не потвърди дали в прибраната от МВР техника фигурира специално оборудваният „Крайслер”, за който се говори в получения от Станишев анонимен сигнал.

 

Данни от проверката ще бъдат изнесени още следващата седмица, но целият доклад няма да бъде публикуван. Разследването на прокурорите може обаче да обхване ДАНС и всички държавни органи, които притежават подобна специална техника.

 

Днес стана ясно още, че Цветан Цветанов е дал обяснение в рамката на проверката в качеството му на бивш министър на вътрешните работи.