Еднократните помощи ще се разпределят през април и май

Над 100 хиляди българи ще получат еднократни допълнителни помощи от правителството, след като кабинетът одобри плана на стойност 41 милиона лева. Вече е ясно и кога и как най- уязвимите ще получат парите си. 


Преди да се захванат с разпределянето на парите, министрите бяха посрещнати от подаръци на местата си – по една Библия от Светия Синод.


„Безкрайно съм чувствителен към този жест. Имахме нужда от такава подкрепа, коментира министър-председателят Марин Райков. 


Така с книгата пред тях, министрите започнаха работа. 


Най-много пари решиха да отделят за безработните - с над 30 млн. лева ще се търси работа за хора до 29 години, родители на деца до 5 години, трайно безработни, хора с увреждания и безработни над 50-годишна възраст.


„Специално отделихме ресурс за подпомагане на микропредприятия, за да субсидираме първите пет работни места. Там сме насочили 235 000 лева”, поясни социалният министър Деяна Костадинова.


10.5 млн. ще се разпределят като еднократни помощи. Заедно с детските надбавки в края на април, родителите на деца с увреждания ще получат по още 50 лева. По толкова ще се отпуснат и на майките на деца между 1 и 2 години, но в края на май. Условието за това е доходът на член от домакинството да не надвишава 350 лева, а родителят да е осигурен. 


Според родители, застанали пред камерата на Нова ТВ, идеята е добра, но ефектът от нея е незначителен.


Малко под 66 лева ще получат всички, чиито доход е надвишил с до 10 лева прага за енергийна помощ. За да има равнопоставеност, при тях ще се гледат доходи за шест последователни месеца между 1 януари и 30 септември 2012 г. 

 

Какви са условията за получаване на парите?


Родителите на деца с увреждания и на деца между една и двегодишна възраст ще получат по 50 лева допълнително, заедно с детските надбавки, съответно в края на април и в края на май. За това не е необходимо да се подават допълнителни молби.


Декларации обаче ще трябва да подадат всички, които са превишили прага за енергийните помощи – тоест всички, чиито доход е надвишил с до десет лева прага за отпускане на помощта и затова не са подали молба в началото на отоплителния сезон. Подаването на декларации може да се направи след около десет в Агенцията за социално подпомагане.  


Молба не е нужно да подават тези, които вече са го направили, но им е била отказана енергийна помощ. Парите ще бъдат изплатени до края на май.