Недоволстват обаче производителите, от ВЕИ отрасъла реагираха остро

От съображения за националната сигурност започна ограничаване на производството на ток. Причината е, че потреблението е критично свито, а износът е спаднал. До момента всички мощности работеха на максимум, затова преносната мрежа не успява да издържи огромното напрежение без консумация. За да се избегнат огромни аварии, които да оставят много хора без ток, започна ограничаване на производството.

 

В момента енергийната система се намира в дисбаланс. За първите три месеца от годината потреблението ни е със 10 на сто по-ниско, отколкото е било през същия период миналата година. Износът пък е спаднал с 31 %. Така голяма част от произвеждания ток остава неупотребен.

 

Освен това сме задължени да купуваме енергията от възобновяеми източници, в същото време произвеждаме много и от водните централи. На практика тази енергия не ни е нужна. По данни на Електроенергийния системен оператор към 10 часа тази сутрин потреблението е било 4 300 мегавата, което е критичен минимум, а износът е едва 250 мегавата. Заради всичко това беше ограничена работата на АЕЦ „Козлодуй”, спрени са част фотоволтаичните централи, както и мощности от ТЕЦ-овете.

 

„Само за първите три месеца на тази година потреблението е намаляло с над 10,5 % спрямо същия период на миналата година”, отбеляза инж. Ангел Георгиев от Централно диспечерско управление инж. Ангел Георгиев.

 

От Електроенергийния оператор обясниха рекордно ниското потребление с намалената консумация на ток през тази зима и по-малкото производство в индустрията. По думите на директора Митю Христозов „част от енергията, която не се потребява от България или не е договорена като планов износ на електроенергия, е нарушение на салдото на България към другите страни – има си стройна система за връщане на тези количества, които сме наддали към Европа, така че в рамките на две седмици те ще бъдат балансирани.”

 

Валентин Николов за АЕЦ ”Козлодуй”Първата стъпка за туширане на кризата в енергийната ни система беше нареждането към доставчиците на ток - ЧЕЗ, ЕВН и ЕНЕРГО-ПРО да спрат част от зелените мощности. През деня напълно бяха изключени всички вятърни и фотоволтаични централи на териториите на София, Перник, Кюстендил и Монтана. В Югоизточна България до 17 часа също спряха да работят 40% от ВЕИ-мощностите към мрежата на ЕВН. Втората стъпка за спасяване на положението – АЕЦ „Козлодуй” също намали наполовина мощностите си още вчера.

 

Тук обаче се появява и проблемът с препълнените язовири. Заради високите води, взимаме повече ток от ВЕЦ-овете. И ако потреблението оттам бъде спряно, има опасността от наводнения. А сега поне в 8 язовира остават между 1 и 5 сантиметра до критичното равнище.

 

От Българския енергиен холдинг предложиха производителите на възобновяема енергия да проявят разбиране и сами да ограничават производството си до 20 април. В Министерството на икономиката, енергетиката и туризма нямат готови мерки срещу кризата. Предлагат обаче различните източници на ток да разпределят разумно по-ниските товари към мрежата.

 

„Имаме сериозен свръхкапацитет и трябва да решим кой ще спрем и от кой ще пуснем”, зам.-министърът на икономиката и енергетиката Божан Стоянов.

 

Както може да се предположи, производителите на електроенергия не са доволни от ограниченията. От АЕЦ „Козлодуй” обясниха, че загубите им ще са за около 19-20 милиона лева. Но докато атомната централа е държавна, то производителите на зелена енергия са в частния сектор и реагираха по-остро. Те са изпратили писмо до президента, премиера и главния прокурор, в което предупреждават, че се нарушава българското и европейското законодателство. Засегнатите централи са 350.