От 7 часа сутринта прелива язовир „Доспат”, но това е нормалното за сезона, успокоиха експерти

От институциите, които стопанисват язовирите в страната, са категорични, че на този етап няма рискови съоръжения. Министерството на околната среда и водите следи почасово за нивата на язовирите

 

От 7 часа тази сутрин прелива язовир „Доспат”, но това е нормалното за сезона. Контролирано се изпускат води от язовир „Йовковци”. Дадени са предписания да продължава изпускането на води от каскадите "Арда" и "Доспат Въча", чрез ВЕЦ-овете, а ако е нужно и да се отворят изпускателите или преливните клапи. 

 

От общинските язовири също ще се освобождават обеми, в случай на нужда. 

 

От Националната електрическа компания съобщиха, че следят денонощно нивата на 10-те големи язовира към четирите каскади у нас. Съоръженията работят нормално. Един от язовирите с повишено ниво през последните дни е язовир „Кърджали”. От 540 милиона кубика обем, в момента количеството вода е 480 милиона кубика. За последно язовир „Кърджали” е преливал преди повече от година. Въпреки повишеното количество вода, засега такава опасност няма.

 

През цялата седмица тенденцията е за намаляване на количеството вода.

 

Всички турбини на Водно-електрическата централа работят непрекъснато и изпускат по 160 кубика вода в секунда. Останалите два язовира в каскадата - "Студен кладенец" и "Ивайловград", също имат свободен обем.

 

Репортер: Димитър Иванов