Борис Митов е разпитват заради материал за заместник-градския прокурор на София Роман Василев

Прокуратурата привика на разпит журналист заради статия. Държавното обвинение е потърсило Борис Митов от Mediapool два часа след публикуването на "Българският "Уотъргейт": А кой ще проверява проверяващия?"

 

В материала става дума за работата на заместник-градския прокурор Роман Василев и факти, станали известни по време на процеса в Софийския градски съд по делото за подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев, срещу Петър Сантиров и Тенчо Попов.

 

Борис Митов е бил потърсен от Драгомир Янчев от Софийската градска прокуратура, който го помолил ако е съгласен, да му снемат обяснения за статията.

 

"Човекът беше изключително любезен, каза, че вероятно зная за какво ме вика. Става въпрос за факсимилето под дописката ", разказа журналистът.

 

Прокурорът обяснил, че това са класифицирани документи и помолил да му каже откъде ги има. Митов обаче не е разкрил източника си.

 

"Няколко пъти уточних, че всички данни, включително и факсимилетата от документите, са вече известни факти и изобщо не са нови, тъй като бяха разсекретени от Софийския градски съд по делото. Второ не само Mediapооl, но и доста други медии са описвали детайлно въпросните данни за нарушения на Роман Василев при искане и използване на СРС-та. Те бяха коментирани и в съдебни зала", заяви Митов.

 

Митов е предупреден, че заради разгласяването на държавна тайна, най-вероятно ще се стигне до дело.