Причините за напускането му от Президентството не били свързани с политика

Оставката на началника на кабинета на президента Росен Плевнелиев предизвика много въпроси, защото дойде в труден момент, когато страната се управлява от служебно правителство, назначено от държавния глава. По думите на Цветлин Йовчев затова в президентския екип решили да обявят оттеглянето му на по-късен етап – след изборите през май, но за нея се разбрало по-рано.  

 

„За да няма спекулации, решихме това да не бъде обявявано сега, а по-късно, след приключването на отпуската ми през май”, каза Йовчев по телефона за „Здравей, България”. „Имахме много спокоен разговор с президента”, увери той и добави, че „няма никакво напрежение”.

 

Нито има нещо скандално, нито нещо интересно в желанието ми да напусна”, посочи представителят на президентската администрация.

 

Едно от съмненията обаче беше, че оставката му идва след формиране на вътрешен разследващ орган в Президентството, който да провери откъде е изтекла информацията за декларациите на служебните министри, което го ядосало. Според Йовчев обаче няма абсолютно нищо вярно в тези твърдения.

 

На този етап не мога да споделя с какво смятам да се занимавам, защото нещата са на доста ранен етап”, заяви още бившият шеф на ДАНС. По думите му то няма да е свързано с политика и сигурност. „Нямам политически или подобни мотиви, за да реша да напусна”, уточни Цветлин Йовчев пред Нова ТВ.