Не се очаква шок в изравнителните сметки за парното

Над половин милион българи работят без да се осигуряват, пише „Сега”. 100 осигурени изхранват вече повече от 80 пенсионери, отбелязва ежедневникът.  

 

Анализът на НСИ, част от изследването за Брутния вътрешен продукт, показва, че заетите през 2012 г. са били 3,281 млн. В същото време, по данни на НОИ, осигурените лица миналата година са били 2,770 млн., т.е. разлика от 511 870 българи – хората, които не внасят осигуровки.  

 

Голямото разминаване може да се обясни не само със сивата икономика, но и тоталния срив на доверието в осигурителната система, коментира изданието.

 

Експертите не очакват шокови фактури, ако абонатите не са пускали парното за повече време в сравнение с миналата година, информира „Новинар” в материал за изравнителните сметки за отопление, първите от които се очаква да пристигнат на 20 май, седмица след парламентарния вот. 10 пъти по-високи ще са глобите за счетоводители, объркали сметките на клиенти, предупредиха от „Топлофикация”.

 

Вестник „Труд” излиза с материал, озаглавен „Европа подгони големите вериги”. Европейската комисия събира доказателства за некоректно поведение от супермаркети и вериги за нехранителни стоки на територията на целия Европейски съюз. В резултат ще бъдат създадени законодателни промени, които ще преустановят недобросъвестните търговски практики, при които големите вериги налагат неизгодни условия на производителите.

 

Гледайте целия преглед на печата във видеото.