Политиката у нас вече все по-често се превръща в бизнес за обикновения избирател

Политиката у нас вече все по-често се превръща в бизнес за обикновения избирател, който  използва ситуацията, за да прави залози. Класации в букмейкърските пунктове определят колко партии ще влязат в новото правителство. 


Българите, решили да спечелят от изборите, са няколко хиляди. Това показват залозите в една от букмейкърските къщи, която за първи път по време на избори прави прогнози за състава на бъдещия кабинет. Коефициентите за възможните комбинации след парламентарния вот и за това с чий мандат ще се състави правителството варират от 1,70 до 20. Най-вероятните комбинации получават най-нисък коефициент, съответно и най-ниска печалба. 


„Един от основните въпроси е дали ГЕРБ ще направи правителство. Имаме доста залози, че това няма да се случи”, обясни управителят на една от къщите за залози Красен Хинков. 


Различните комбинации варират от коалиция между ГЕРБ и ДПС, до коалиция в която влизат и четирите партии в 42-рото НС. 


„Най-вероятната, на която сме дали най-нисък коефициент е БСП – ДПС - 1,7. Това означава, че ако заложите един лев, ще спечелите 1,70 лв.”, допълни управителят.


Останалите въпроси, които букмейкърите разиграват, са колко ще продължи мандатът на следващото правителство, от коя партия ще бъде председателят на парламента, колко партии ще излъчат министри и кой ще бъде следващият министър-председател. 


Залози имало и в месеца преди изборите. 


„Имахме залог за брой гласове за съответните политически партии. За формацията на г-жа Кунева имаше един залог, че те ще имат под 360 хиляди гласа”, разказа още Красен Хинков. 


Мъжът, който е заложил на този коефициент спечелил 4800 лева