Това ще се случи в деня, в който новите депутати положат клетва в НС

"В деня, в който ще се закълнем в Народното събрание, Цветан Цветанов ще си подаде молбата за сваляне на имунитета. Той няма да участва и в правителството на малцинството, което ще предложа, ако се стигне до връчване на мандат на ГЕРБ от президента". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на първата си пресконференция след предсрочните парламентарни избори.

 

"Никога няма да се възползвам от имунитета си. В момента, в който се закълна като депутат от благоевградския регион веднага ще поискам сваляне на имунитета ми", каза минути по-късно и самият Цветан Цветанов. 

 

Борисов бе категоричен, че няма да се откаже от правото си да състави експертен кабинет, защото дължи това на всички граждани, подкрепили партията на вота в неделя. 

 

Според Борисов било редно, преди останалите влизащи в парламента формации да заговорят за програмно правителство, да се проведат разговори с партията победител.

 

Ясно ми е, че има сценарий да ни унижават, да изберат председател на парламента от „Атака”, но българският избирател все пак даде първото място на ГЕРБ”, заяви още Борисов.

 

Той изрази мнение, че в настоящата ситуация не може да сформира стабилно правителство, най-малкото защото БСП, ДПС и "Атака" имат сериозни разминавания в програмите си и относно бъдещето на проекти като АЕЦ "Белене".