Серия “неслучайни” събития обаче изгорили мостовете между двете партии

„Когато в политиката влезеш в конфликтна зона и обръщаш всички в политическото пространство срещу своята партия и ръководство, и се вкарваш в тежка конфронтация – неминуемо ще попаднеш в обсадна ситуация, това направиха ГЕРБ”.

 

Този коментар на следизборното положение на българската политическа сцена направи в студиото на „Здравей, България” Осман Октай. Още през есента на миналата година бившият зам.-председател на ДПС прогнозира, че се готви нова тройна коалиция между БСП, ДПС и „Атака”, намекна и за кандидатурата на Пламен Орешарски за премиерския пост.

 

„Още бях в активната политика, когато мъчително и трудно се зароди социал-либералната формула за управление и тогава конфликтът ни в ДПС беше за това как жертви и палачи могат да се прегърнат в онези трудни времена – още по времето на Беров и впоследствие при съставянето на коалиционното правителство на Сергей Станишев”, припомни политическият ветеран.

 

Бившият ръководител на предизборния щаб на "Движението за права и свободи" припомни, че през есента на 2012 г. е имало „симптоми за флирт и търсене на мостове между ръководители на ДПС и ГЕРБ”. По думите му обаче поредица от неслучайни събития попречили на комуникацията.

 

Осман Октай имаше още една вярна прогноза: „Година преди Лютви Местан да бъде назначен за лидер, прогнозирах, че това ще се случи”, отбеляза бившият високопоставен член на движението. Според него не било случайно „объркването” на Местан между резиденциите на президента и министър-председателя, „това, че се появи на вратата на Борисов и пиха кафе”.

 

Поредица от събития като опита за атентат срещу Доган, отсъствието на НСО от залата в НДК, където се провеждаше партийната конференция на движението, а след това обвинението на Борисов, че Доган е поръчител на неговото убийство. Всичко това довело до много сложна ситуация и невъзможност за понататъшна комуникация между ГЕРБ и ДПС, смята Октай.

 

Не съм привърженик на случайностите в събитията, които наблюдаваме”, каза той и припомни позицията си, че някой се е опитал „да скара Борисов и Доган”.  

 

ДПС има огромното желание да излезе от „сатанизирания образ” и да се превърне в общополитическа формация”, добави Осман Октай. За първи обаче път движението получило с 200 хил. гласа по-малко от предишните избори, дори със 70 хил. гласа от Турция. За да обясни това бившият член на ръководството на движението, направи паралел между самозапалилия се Пламен от Варна и Октай Енимехмедов, който се опита да извърши покушение срещу Ахмед Доган. И двамата били готови на саможертва.

 

„Какво кара един млад, образован мъж да се изправи пред оръжията на НСО. Още тогава казах, че това ще преобърне съзнанието на много от мюсюлманите в България – защо рискува живота си един млад, толкова образован, симпатичен младеж. Значи нещата са минали всякакви граници”, коментира той.

 

Според Октай всичко това и фактът, че интелигенцията сред турците не може да приеме „назначаването” на един лидер, довели до отлива на голяма част от избирателите на ДПС вътре в страната.

 

„За първи път хората по регионите са освободени от страха с присъствието на ДПС във властовите структури”, коментира още Осман Октай.

 

„Очаква ни кабинет с премиер Орешарски. Много важно е дали ще бъде с негова програма. Много важно е как той ще балансира екипа си – без ярки партийни представители. „На негово място бих отишъл и при ГЕРБ”, каза още Октай, по думите на когото Орешарски трябва да иска подкрепа от всички парламентарно-представени сили, без да търси съглашателство с тях.

 

Целия разговор с Осман Октай можете да гледате във видеото.