Бившият министър не даде съвет на бъдещия премиер, само предупреждение

Ако се окажем окончателно в ролята на опозиция, ще бъдем конструктивни”, увери в студиото на „Здравей, България” Томислав Дончев, който отговаряше за управлението на европейските фондове в кабинета „Борисов”. Ако се наложи ГЕРБ-ерите ще правят този компромис по приоритетни, важни за страната теми, като същите тези еврофондове, т.е. темите, които са извън политическите различия.  

 

Дончев отказа да дава съвети на номинирания за премиер от социалистите Пламен Орешарски, който напусна студиото на Нова ТВ малко преди неговата изява. Бившият министър обаче предупреди онези, които кроят новата коалиция „2+ или 3 без малко”, че това е безпринципен съюз, който представлява подмяна по всички фронтове на желанието на избирателя.

 

Томислав Дончев призна, че е твърде вероятно ГЕРБ да не успеят да съставят кабинет при реалностите в 42-roто Народно събрание, но потвърди, че бившите управляващи ще използват шанса да съставят кабинет, който им е предоставил избирателят. Дончев припомни, че ГЕРБ е единствената партия с готова управленска програма, в която имало опит някои неща да се направят по-добре, отколкото в предишния мандат.

 

В управлението всеки има правото, понякога и задължението, да бъде мнителен”. Така Томислав Дончев коментира думите на бившия министър-председател Бойко Борисов, който очаква предателство от някои от депутатите.

 

Безспорно у българите има свръхочаквания, но здравомислещите хора разбират кое може и кое не може да се случи”, призна представителят на предишното управление.

 

В „Здравей, България” Дончев потвърди, че до дни жалбата на ГЕРБ срещу изборите ще е факт. „Оттам нататък думата ще има Конституционнияt съд. Вотът беше опорочен не само в dеня на размисъл”, смята Дончев.

 

Целия разговор с Томислав Дончев гледайте във видеото.