Обвинението ще преследва Цветанов за това, че е допуснал престъпление на негови подчинени

Прокуратурата е поискала снемане на депутатския имунитет на Цветан Цветанов. По думите на главния прокурор Сотир Цацаров в Народното събрание е внесено искане за разрешение за започване на наказателно преследване спрямо бившия вътрешен министър.

 

Обвинителят на републиката посочи пред журналисти, че в искането е визирано конкретно обвинение по Наказателния кодекс. Става дума за "допустителство по служба" или бездействие, в резултат на което е допуснато подчинени на Цветанов да извършат престъпление, обясни Цацаров преди заседание на Висшия съдебен съвет.

 

Лицата, за които става въпрос, са заемали длъжността директори на СДОТО, посочи главният прокурор Сотир Цацаров. Службата, която отговаря за използването на специални разузнавателни средства в МВР, попадна във фокуса на скандала за незаконното подслушване на политици, бизнесмени и обществени лица, сигнал за което преди изборите внесе лидерът на социалистите Сергей Станишев. 

 

Цацаров припомни, че проверката по сигнала е показала, че липса на каквито и да е правила по отношение на работата на мобилните екипи за негласно наблюдение и подслушване е „пълна предпоставка за извършване на нерегламентирани действия”. „Имам предвид използване на СРС-та. Тази техника е елемент от специалните разузнавателни средства”, отбеляза главният прокурор, цитиран от БГНЕС.

 

Цветанов доброволно се отказа от имунитета си веднага, след като се закле като депутат в новия парламент. Искането на прокуратурата днес той определи като политическа репресия: „Аз съм невинен и това са внушения, които бяха направени през всички тези години. Всичко, което съм правил е било в интерес на обществото и за голямо съжаление виждаме видни влиятелни фигури да оказват влияние и да се търси тази репресия.”

 

Сотир Цацаров коментира и обвиненията на бившия вътрешен министър, че е завел в кабинета му Делян Пеевски, знак за оказан политически натиск. „Не съм толкова невъзпитан или некоректен, за да заведа на служебна среща лице, което не е било поканено или чието явяване предварително не е било известно на домакина”, каза главният прокурор и отбеляза, че дори заварил депутата от ДПС в кабинета на Цветанов, когато пристигнал там.

 

Цацаров отрече да е оказвал политическа подкрепа и със започнатата проверка на прокуратурата за откритите бюлетини в печатницата в Костинброд. Експертите едновременно правят експертиза на бюлетините и оглед на място. По думите му „междинният резултат от проверката води до извода, че течът на информация е стана чрез източник в ДАНС и то лице от ръководния състав… До 7 дни ще продължи огледът на всяка бюлетина – за да имаме информация за броя им и как са разпределени по райони”, добави главният прокурор.