Проучванията показват, че намерения скелет е бил на 45 годишен мъж от европеиден вид

Вампирът, чийто скелет беше открит миналото лято в Созопол, е на мъж около 45 години от европеиден вид. Това показва внимателното проучване на антрополога проф. Йордан Йорданов. За първи път пред медиите беше показана пластичната възстановка на главата му

 

Преди да умре вампирът е бил подложен на трепанация, тоест нещо наложило да бъде отворен черепът му. За това свидетелстват две следи открити върху главата му. Не това обаче била причина за смъртта на мъжа, показва анализът на професор Йордан Йорданов.

 

„Имаме две хлътвания, като от удар от чукче, със заоблен край.  Тези две следи дават основание да приемем, че този човек е претърпял хирургическа интервенция приживе”, коментира антропологът проф. Йордан Йорданов. 

 

Три месеца са нужни на антрополога, за да даде образ на открития край Созопол скелет. Първоначално е направен отпечатък на черепа и отливка, след което прави и пластична възстановка на лицето. При пробите професорът открива силна асиметрия в черепа на вампира.

 

Мъжът не само не е имал вампирски зъби, напротив – дори зъбите му били почти изтрити до корен от твърда храна. За странния му произход подсказва единствено начина му на погребение.

 

Направеният анализ още повече свързва откритият вампир със средновековен пират.

 

От днес до края на следващата седмица образът на вампира ще бъде изложен в НИМ, а цялото лято ще може да се види от туристите в Созопол